fotoddd

Processos químics a la nova Xina

Com molts de vosaltres ja sabeu, el govern xinès s’ha posat les piles amb el tema mediambiental. Quan vam començar a treballar a la Xina, l’any 2000, tot s’hi valia. Recordo haver visitat fàbriques químiques a zones amb una densitat molt alta d’aquest tipus d’indústries. Només baixar del cotxe, l’olor era molt forta, i els de la fàbrica ens advertien que no era bona per a la salut. L’exposició a aquest aire i les filtracions als aqüífers han anat fent la seva feina, i ara tenim els famosos 癌症村(pobles càncer), on el percentatge d’habitants amb càncer multiplica la mitjana nacional (es calcula que n’hi ha uns 500 a tota la Xina)

En un país on la mortalitat per càncer ha pujat un 80% en els últims 30 anys, on el 70% dels aqüífers estan contaminats, on quan vas a córrer tornes amb la suor negra i on la visibilitat a les ciutats de vegades no supera els 30 metres, és evident que s’havia de fer alguna cosa.

S’han pres mesures de molts tipus, però les que ens afecten més a la majoria dels que produïm a la Xina són les referents a processos químics com el cromat, l’electropolit, alguns tipus de pintat… El govern ha implementat lleis que obliguen les fàbriques que utilitzen aquests processos a fer inversions que preservin el medi ambient. A algunes províncies, directament s’han prohibit determinats tipus de processos industrials. En qualsevol cas, aquestes mesures afecten els preus dels productes, perquè es fan inversions o canvien els processos productius, o bé perquè les fàbriques han d’enviar els productes a fer determinats processos fora de la província.

De tota manera, com acostuma a passar a la Xina, el govern diu una cosa, els governs provincials segueixen o no el que diu el govern (més d’ençà de la presidència de Xi Jinping) i els governs de les ciutats o pobles van totalment a la seva, ignorant del tot les polítiques que es marquen des de dalt.

Com a exemple, fa poc vaig anar a visitar una fàbrica on fem el cromat de peces metàl·liques. Són peces que fem des del 2002, i des de l’any 2009 fins ara la fàbrica ha canviat de localització 4 cops. Cada vegada està una mica més amagada. L’última em van avisar que havien tornat a canviar i, quan vam arribar, vaig veure que la fàbrica estava sota el pont d’una autopista. Em van explicar que el govern central enviava avionetes per controlar les fàbriques, i el govern local els va dir que es posessin a sota del pont per evitar ser interceptats. Vaig trobar que era una teoria com a mínim arriscada, ja que amb la quantitat de petites fàbriques que hi ha a la Xina… però el fet és que ells se la creien, doncs per alguna cosa havien traslladat la fàbrica.

Vam estar parlant del tema. Jo els deia que fent-ho així depenien del polític de torn i que quan aquest canviés o necessités més “calers”, podien tenir problemes i, fins i tot, acabar a la presó. No seria millor muntar la fàbrica segons la llei, invertir en filtres i altres sistemes i apujar preus una mica? Tai mafan, massa problemes, millor continuem així i ja veurem què passa. Típic. Ho vaig deixar estar… Cada cosa al seu temps: d’aquí a uns anys segur que els governs locals estaran molt més controlats i no es podran fer aquests trucs.

Així, ens han d’afectar les noves normatives? En teoria sí, però segons la província i, sobretot, segons el guanxi que tingui la fàbrica amb el govern, aquestes polítiques s’apliquen o no. La majoria de fàbriques aprofitaran per apujar preus facin el que facin i, depenent del nostre guanxi amb la fàbrica, sabrem o no si realment les estan aplicant i podrem negociar millor.

COMMENTS (0)